Novinka v PLS: Zrušení zdravotního průkazu

Tomáš Dombek

Od 1. července 2023 již nebude nutné, aby zaměstnanec vykonávající práci v potravinářském provozu, měl zdravotní průkaz. Co tato změna přinese do praxe a co si pohlídat?

Tato změna je uvedena v novém zákoně č. 167/2023 Sb., který mění zákon č. 258/2000 Sb.

Jaký význam má zrušení průkazu pro praxi ?

👍🏻 Usnadnění života zaměstnavatelům i zaměstnancům.

👍🏻 Úspora nákladů zaměstnavatele (nábor nových pracovníků, změna pracovní pozice zaměstnance, rozšíření podnikání apod.)

👍🏻 Snížení administrativní zátěže.

Na co si však dát pozor ?

V návaznosti na novelu vyhlášky č. 79/2013 Sb., kdy došlo ke zrušení profesního rizika činností epidemiologicky závažných (od 1. 1. 2023), a nyní i zdravotních průkazů (od 1. 7. 2023) však mizí možnost kontroly zdravotního stavu u zaměstnanců, kteří pracují v potravinářském provozu.

Je nezbytné, abychom i bez zdravotního průkazu vytvořili jasné a funkční postupy, které zajistí bezpečnost a ochranu zdraví na pracovištích ⛑️, a dále zajistili úroveň hygieny potravinářských provozů.

💡 Unikly vám změny ve vyhlášce č. 79/2013 Sb. ze začátku tohoto roku? Nevadí - mrkněte na náš článek, kde se jim věnujeme. 📚

Autor článku

Tomáš Dombek

Tomáš je co-founder firmy PREVENTADO a má na starost její digitální divizi. Spolu se svým týmem vyvíjí aplikaci Fabis. Zákazníci oceňují propojení jeho zkušeností jak z dozorové práce na KHS, tak práce v soukromém zdravotnickém sektoru. Efektivita, eliminace byrokracie a selský rozum jsou jeho oblíbená pracovní hesla.

kontakty na autora

Další články

On-line školení: Práce na dálku bezpečně a efektivně

On-line školení: Práce na dálku bezpečně a efektivně

Práce na dálku se stává stále běžnějším trendem a žádná firma nechce být pozadu. Připravili jsme pro vás komplexní kurz Práce na dálku (home office), který vás provede všemi klíčovými aspekty práce z domova. Od ochrany zdraví vašich zaměstnanců až po jejich efektivní práci a využití času. Vstupte do světa home office s jistotou.

Nové Centrum nápovědy aneb Jak si hravě poradit s Fabisem

Nové Centrum nápovědy aneb Jak si hravě poradit s Fabisem

Vítejte v nové éře podpory s Fabis Centrem nápovědy! Nyní je pomoc jen na pár kliknutí, dostupná online kdykoliv a kdekoliv. Už žádné zdlouhavé hledání v manuálech. Stačí navštívit help.fabis.cz a nechat se pohodlně navigovat skrze všechny funkce, které Fabis nabízí.

Role AI v angažovanosti zaměstnanců při online školení nejen BOZP

Role AI v angažovanosti zaměstnanců při online školení nejen BOZP

Nejedná se o nějaký sci-fi koncept z daleké budoucnosti, ale o něco, co se stává stále více součástí naší každodenní profesní reality. A jak AI může zvýšit angažovanost zaměstnanců? Pojďme se na to podívat.